dilluns, 28 de juliol del 2008

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ I D’ASSISTÈNCIA ALS FIRALS DE BELLVÍS.

Un any més, el municipi de Bellvís ha celebrat la seva festa més viscuda.
Unes tres-centes persones de totes les edats han participat i col·laborat amb molt de treball, entusiasme i esforç per tal de fer possible aquest acte de retrobament amb unes pàgines de la història de Catalunya de l’any 1637, tres anys abans de la guerra d’els segadors, i uns fets que transcorreren al nostre municipi on i té un protagonisme especial l’Anella de cal Bufalà.
Aquesta anella és l’ànima de la festa i representa el dret d’asil que tenia la casa dels Bufalà; un privilegi reial que els permetia donar refugi a tothom qui s'agafès a l'anella demanant ajuda.


Com cada any Els Firals de Bellvís s'han celebrat l’últim cap de setmana de Juliol, amb un temps excel·lent. L’assistència fou nombrosa tant el divendres a la caminada a Els Arcs com als actes que s’hi celebraven. El dissabte també hi va haver una important assistència especialment als actes de la tarda – nit. Cal destacar que l’espectacle dels malabars amb foc, com sempre és l’acte més espectacular i el que deixa més bocabadats a tots els visitants a la festa.

Dissabte per la nit va tenir lloc l’acampada fins a la matinada , un dels actes que s'ha anat consolidant amb els anys de forma paral·lela als firals, i diumenge pel matí també a estat important el volum de persones que han menjat xocolata amb coca i després han assistit a la missa amb els cants gregorians. Desprès a la tarima del Sr. de Bufalà des de on ha dirigit unes paraules al allí presents per acte seguit anar a gaudir de les danses infantils que per cert és el planter de la festa.

Per la tarda, una gran assitència de públic ha gaudit de les diferents actuacions que s'han succeït als voltants de la plaça; malabars, embaucador, carro de les bagasses, batusses entre els soldats, segadors, i finalment, el judici, on el Joan i la Maria són declarats innocents, i el poble de Bellvís, fa fora l'exèrcit Castellà invasor. A continuació, danses per continuar les festes (per cert, amb un nou repertori estrenat enguany) i més gresca i música fins ben entrada la mitjanit.


Diumenge per la tarda es preveu també força assistència on els visitant podran gaudir de les recreacions de l’embaucador, els bandolers, els segadors, l’arribada del carro de les bagasses,el judici i desenllaç de l’historia i també altra vegada de les danses d’Els Firals. Tot es recrea en diferents llocs de la plaça de l’església i davant de la casa de cal Bufalà.